بازگشت
چگونه احتمال تولد نوزادان مبتلا به سندرم داون نزدیک به صفر میشود؟
دکتر عارف همتی مشاور غربالگری و متخصص رادیولوژی و سونوگرافی در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس، درباره انجام غربالگریهای دوران بارداری، اظهار داشت: انجام غربالگری در دوران بارداری، کارآمدترین شیوه در تشخیص انواع ناهنجاریهای کروموزومی، ژنتیکی و اختلالات ساختاری جنین محسوب می شود و امکان تشخیص بسیاری از ناهنجاریها را پیش از تولد جنین فراهم میسازد. از آنجایی که در جامعه ما بسیاری از افراد در خصوص ضرورت انجام غربالگری در دوران بارداری آگاهی کافی ندارند، لازم است که حتماً در این زمینه فرهنگ سازی شود.
وی در ادامه گفت: غربالگری مرسوم جنین شامل دو مرحله است که مرحله اول بین هفته ١٤-١١ و مرحله دوم بین هفته ٢٢-١٧ بارداری قابل انجام است و هر دو مرحله شامل سونوگرافی همراه با آزمایش خون است.
وی با بیان اینکه جلوگیری از بروز ناهنجاریهای مادرزادی در نسل آینده در گروی انجام به موقع غربالگری در دوران بارداری است، افزود: در سونوگرافیهای غربالگری ضخامت پشت گردن جنین، تیغه بینی، مغز، صورت، قلب، ستون فقرات، اندام ها و تمام احشاء جنین به صورت دقیق و کامل بررسی میشوند تا در صورت وجود و تشخیص ناهنجاری اقدام مناسب در زمان مناسب صورت پذیرد.
همتی با تاکید بر اینکه غربالگریهای دوران بارداری را باید جدی گرفت، هشدار داد: انجام غربالگری در تمام بارداریها و بهویژه برای مادرانی که در بارداریهای قبلی خود سابقه اختلالات ژنتیکی یا کروموزومی داشتهاند امری کاملاً ضروری است.
این متخصص رادیولوژی و سونوگرافی گفت: غربالگری فقط ریسک ابتلای جنین به اختلالات ژنتیکی یا کروموزومی را مشخص میکند و هرگز به معنای تشخیص قطعی اختلال نیست. اگر با بررسی نتیجه آزمایش خون و سونوگرافی غربالگری احتمال بروز مشکلات کروموزومی و ژنتیکی بالا باشد، نمونه برداری از جفت یا آمنیوسنتز برای تشخیص قطعی اختلال توصیه میشود.
همتی خاطر نشان کرد: سونوگرافی هیچ گونه عارضه و خطر ثابت شدهای برای جنین و مادر به همراه ندارد و به ویژه انجام سونوگرافیهای غربالگری در زمان مناسب و مقرر امری حیاتی و ضروری است که در نتایج مفید و ثمربخش آن کمترین تردیدی وجود ندارد.